Home » » ΗΜΑΘΙΑ : ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΦΗΚΙΑ - ΜΕΡΕΣ '81 & '97 ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

ΗΜΑΘΙΑ : ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΦΗΚΙΑ - ΜΕΡΕΣ '81 & '97 ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

Written By VALTOS on Σάββατο 23 Μαΐου 2015 | 9:22 μ.μ.


Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του χωριού Σφηκιάς Ημαθίας και η κατάσταση είναι τεταμένη μετά το "αναπάντεχο" συμβάν το πρωί του Σαββάτου όταν τρεις υλοτόμοι εμφανίστηκαν στην περιοχή κι άρχισαν να ξυλεύουν το δάσος.

Μετά από άμεση, επιτόπου αντίδραση των κατοίκων, η κοπή των δέντρων σταμάτησε, αλλά προσωρινά όπως φαίνεται, διότι, όπως έγινε γνωστό, ένας εκ των φερομένων ιδιοκτητών, ο κ. Τζιτζικώστας, αδερφός του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ήλθε σε συμφωνία με ξυλέμπορο, στον οποίο παραχώρησε το δικαίωμα υλοτόμησης του δάσους.

Πρόκειται για το γνωστό δάσος που έγινε γνωστό ως "τσιφλίκι-Τζιτζικώστα" του οποίου την κατοχή και ιδιοκτησία φέρει η οικογένεια Τζιτζικώστα, με ιδιοκτήτρια την κ. Τρακάκη, μητέρα του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας.

Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δάσους οι αντιδράσεις των κατοίκων ήταν διαρκείς και μόνιμες και δυο φορές στο παρελθόν η κατάσταση έφτασε στα όρια των μετωπικών "συγκρούσεων" με συλλήψεις.

Το 1981 όταν έγινε η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση που κατέληξε σε μια δρομολόγηση να περάσει το δάσος στην ιδιοκτησία των κατοίκων, αλλά δεν ολοκληρώθηκε και το 1997 όταν οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με διμοιρίες ΜΑΤ!!!

Μετά από 18 ολόκληρα χρόνια η κατάσταση δείχνει να επιστρέφει σ' εκείνες τις εποχές καθώς από πλευράς Τζιτζικώστα παραχωρήθηκε το δικαίωμα υλοτόμησης και ο ξυλέμπορος που αγόρασε το δικαίωμα έθεσε σε εφαρμογή την άσκηση των δικαιωμάτων του, δηλαδή εγκατέστησε συνεργείο υλοτόμων που κόβουν δέντρα!!!

Όπως τονίζουν οι κάτοικοι, το δάσος δεν είναι μόνο η ξυλεία, αλλά είναι κυριολεκτικά πηγή ζωής, καθώς σε περίπτωση οριζόντιας αποψίλωσής του, θα υπάρξει πρόβλημα και στην υδροδότηση του χωριού, καθώς οι πηγές ξεκινούν από το δάσος.

Ταυτόχρονα αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς που προβάλει η οικογένεια Τζιτζικώστα, δεδομένου ότι αυτό έχει βάση πράξη αγοραπωλησίας με τούρκικα "φιρμάνια".

Πάγια θέση είναι το δάσος να περάσει στην δικαιοδοσία της Πολιτείας και τα αγαθά του να αξιοποιούνται επ' ωφελεία του κράτους και των κατοίκων.

Από το πρωί του Σαββάτου οι κάτοικοι της Σφηκιάς βρίσκονται "επί ποδός", κι όπως δηλώνουν, δεν θα επιτρέψουν καμιά παρέμβαση υλοτόμησης του δάσους με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Δείτε τι έγινε το πρωί του Σαββάτου στο δάσος Σφηκιάς και το οδοιπορικό του Verianet.gr στην περιοχή.

Μιλούν στην κάμερα Verianet.gr ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιάννης Χειμώνας, ο Πρόεδρος του Τ.Σ., Σταύρος Λυκοστράτης και ο περιφερειακός Σύμβουλος, Αθανάσιος Χειμώνας.

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Πρέσια - Δημήτρης Καρολίδης

Δείτε βίντεο www.verianet.gr
Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger